När ska man byta bettskena

När ska man byta bettskena?

Det finns ett par tecken som du bör vara uppmärksam på när du använder en bettskena. Upptäcker du något av dessa problem så kan det vara dags att investera i en ny skena.

Upplever du att din bettskena inte sitter lika bra som tidigare? Har den tappat stabilitet? Har det uppstått några sprickor i plasten? Ger den dig inte lika bra avlastning i käkarna som när den var ny?

Dålig passform

Upplever du att din skena har tappat formen så kan du i första hand försöka forma om den. Om det inte skulle göra någon skillnad så kan det vara så att ditt tandpressande har förändrats eller att du behöver en stabilare och starkare bettskena.

Sämre stabilitet

Om du känner att din produkt inte ger dig samma stabilitet som tidigare eller att du redan från första början har känt att den inte gör att du vaknar utvilad utan värk då bör du investera i en bättre bettskena eller kanske gå till tandläkaren och få en special anpassad skena. En sådan kostar dock ca 3000kr så det kan vara klokt att först testa en annan variant som motverkar att du gnisslar tänder.

En av dom starkaste på marknaden är Sleep Right Dura (annonslänk) . Den är kraftig,stabil och behöver inte formas i varmt vatten utan kan användas direkt.

Sprickor i plasten

Ser du synliga sprickor i plasten bör du slänga din skena och köpa en ny. När det har uppstått sprickor så är risken stor att den samlar på sig mer bakterier och är svårare att rengöra på ett tillfredsställande sätt. Detta kan på sikt även ge dig en ökad risk för karies.

Sämre avlastning

Efter en tid kan din bettskena ge en sämre avlastning. Orsakerna till detta kan vara flera men ofta kan det bero på att du har en lite för tunn skena eller att du efter ett par månader av tandpressning har slitit ner skenan.

Rengöring är viktigt

Det är mycket viktigt att du rengör din bettskena noga. Vill du veta mer om vad du kan göra kan du läsa mer här. https://www.köpa-bettskena.se/rengora-bettskena

Det enklaste du kan göra i ett förebyggande syfte är att du alltid borstar den med mild tandkräm eller att du rengör den med tabletter som skonsamt avlägsnar smuts och bakterier. När du inte använder den bör du alltid förvara den i den medföljande asken.

Minska stressen i ditt liv!

För dom allra flesta som lider av tandpressning är det den stressade vardagen som skapar problem. Så om du har möjlighet så bör du gå till botten med just din livssituation. Små förändringar i dina dagliga rutiner kan på sikt göra att du sover bättre och vaknar utan molande värk i käkarna.

På start sidan kan du se en bra video som visar hur du kan träna att slappna av i dina käkar. du kan se videon här . https://www.köpa-bettskena.se/

Tack för att du har läst denna artikel, hoppas att den gav dig några goda råd som gör det lättare att veta när det är dags att byta bettskena. Visst kan det kännas som en onödig kostnad men om det medför att du får en bättre sömn och slipper värks så är det en klok investering i ditt framtida välmående!